8mm Forum


Post New Topic  Post A Reply
my profile | my password | register | search | faq | register | forum home
  next oldest topic   next newest topic
» 8mm Forum   » 9.5mm Forum   » Help Pathescope Gem projector

 - UBBFriend: Email this page to someone!    
Author Topic: Help Pathescope Gem projector
Clinton Hunt
Jedi Master Film Handler

Posts: 845
From: Waharoa,North Island,New Zealand
Registered: May 2010


 - posted May 28, 2017 10:57 PM      Profile for Clinton Hunt   Author's Homepage   Email Clinton Hunt   Send New Private Message       Edit/Delete Post 
I took apart my Pathescope Gem 9.5mm projector to see why the pulley that the take up reel attaches too doesn't turn.
2 panels were all I had to remove,so simple and what a great design,works on cogs and one belt to turn the shutter.
The problem is the shaft that the pulley goes on is not being turned by the cog.It's like they used to be one but now thet are seperate.I had a look in my 16mm Gem and it is solid - i.e. both turn together.
I hope this makes sense?

this pic - it's the centre silver cog and not the one with the spring belt on - that's used for rewind and works as it should.
 -
This pic - the silver part and the cog should move together but they don't
 -
Here it is from a distance
 -
Another pic from a distance
 -
I'm wondering if the grease has gotten between the "plates" and now it slips,I'm not sure how to separate them for a look.
Any ideas?
Cheers
[Smile]

--------------------
Cheers from me in New Zealand :-)

 |  IP: Logged

Clinton Hunt
Jedi Master Film Handler

Posts: 845
From: Waharoa,North Island,New Zealand
Registered: May 2010


 - posted June 01, 2017 08:53 PM      Profile for Clinton Hunt   Author's Homepage   Email Clinton Hunt   Send New Private Message       Edit/Delete Post 
All fixed by a friend who knows about this stuff,he gave it a clean and used super-glue to make it work again,he said the tension had weakened and therefore it didn't press down enough anymore.

--------------------
Cheers from me in New Zealand :-)

 |  IP: Logged

Terry Sills
Phenomenal Film Handler

Posts: 1422
From: Weymouth,Dorset,England
Registered: Oct 2012


 - posted June 02, 2017 12:17 PM      Profile for Terry Sills   Email Terry Sills   Send New Private Message       Edit/Delete Post 
Clinton
I don't understand. Tension had weakened on what? It doesn't sound like superglue would be a proper fix to me. Are you sure the rewind lever is not set at the rewind position? This disconnects the drive to the take-up and gives drive to the front spool arm.

 |  IP: Logged

Trevor Adams
Jedi Master Film Handler

Posts: 760
From: Auckland,New Zealand
Registered: Jun 2003


 - posted June 04, 2017 05:54 AM      Profile for Trevor Adams   Author's Homepage   Email Trevor Adams   Send New Private Message       Edit/Delete Post 
I dunno,maybe Pathescope used glue in the first place! [Wink]

--------------------
Trevor

 |  IP: Logged

Terry Sills
Phenomenal Film Handler

Posts: 1422
From: Weymouth,Dorset,England
Registered: Oct 2012


 - posted June 04, 2017 07:40 AM      Profile for Terry Sills   Email Terry Sills   Send New Private Message       Edit/Delete Post 
Now now Trevor. Not a fan of Pathescope? [Wink]

 |  IP: Logged



All times are Central  
Post New Topic  Post A Reply Close Topic    Move Topic    Delete Topic    next oldest topic   next newest topic
 - Printer-friendly view of this topic
Hop To:

Visit www.film-tech.com for free equipment manual downloads. Copyright 2003-2019 Film-Tech Cinema Systems LLC

Powered by Infopop Corporation
UBB.classicTM 6.3.1.2